KROS Fasola Jaś 400 g
Adres firmy
Iłownica 3
83-412 Głodowo
Iłownica 3
83-412 Głodowo
Opis produktu
Ciekawostka
Fasola zwykła pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie była spożywana od dawna. Do Europy z Ameryki fasolę zwykłą przywiózł Kolumb. Fasola wielokwiatowa pochodzi z Meksyku. Początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna, do celów kulinarnych zaczęto ją używać dopiero na początku XIX w.
Ciekawostka
Fasola zwykła pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie była spożywana od dawna. Do Europy z Ameryki fasolę zwykłą przywiózł Kolumb. Fasola wielokwiatowa pochodzi z Meksyku. Początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna, do celów kulinarnych zaczęto ją używać dopiero na początku XIX w.
Czy wiesz, że…
Fasola jest trzecim po soi i grochu źródłem białka. Ma go więcej niż mięso (12-13%). Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu.
O producencie
Składniki
– fasola jaś
Wartości odżywcze | w 100 g | % RWS* w 100 g |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1203 kJ / | 14% |
Wartość energetyczna | 288 kcal | |
Tłuszcz | 1,6 g | 2% |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 1% |
Węglowodany | 61,6 g | 24% |
W tym cukry | 2,6 g | 3% |
Błonnik | 15,7 g | |
Białko | 21,4 g | 43% |
Sól | <0,1 g | 1% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |