Produkt pozyskiwany z drewna twardego brzozy, zwany cukrem brzozowym. Występuje w owocach i warzywach. To substancja słodząca o 40% miej kaloryczna od białego cukru. Zalecany diabetykom i osobom z insulinoopornością, gdyż nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ponadto ma niski indeks glikemiczny i stabilizuje równowagę kwasowo – zasadowa organizmu. Posiada właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne. Zwiększa mineralizację kości a także przeciwdziała próchnicy.
Przeznaczenie: dżemy, galaretki, nadzienia owocowe, desery owocowe, ciastka, cukierki, lody, produkty dla diabetyków.
Składniki: Ksylitol krystaliczny 100%.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Finlandia.