Pozyskiwana jest z gotowych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum, a więc najwartościowszej odmiany pszenicy.
Kasza bulgur występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Drobnoziarnistą odmianę najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania sałatek, zup i faszerowania warzyw, a średnio- i gruboziarnistą – do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw.
Spośród wszystkich kasz pszenicznym posiada najwięcej błonnika. Jest także najmniej kaloryczna i lekkostrawna. Posiada liczne cenne minerały, jak: wapń, potas, sól, magnez. Także witaminy z grupy B – tiaminę i niacynę, B6, kwas foliowy, witaminy A, E i K. Dzięki temu kasza bulgur jest cenna dla naszego zdrowia, ponieważ: wzmacnia układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Ma niski indeks glikemiczny, zatem nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Przyczynia się tym samym do wspomagania procesu odchudzania i dbania o zdrową sylwetkę.