Kiełki brokułu to niesamowicie zdrowy, naturalny produkt, który dostarcza organizmowi wielu potrzebnych mikroelementów i witamin. Mają lekko pikantny smak i delikatny zapach. Kiełki brokułu dodaje się przede wszystkim do sałatek warzywnych, jak i przyrządza się z nimi znakomite kanapki. Kiełki brokułu, podobnie jak dorosłe róże tego warzywa zawierają sulforafan – substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych. Istotne jest, że kiełki brokułu zawierają 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina. Według przeprowadzonych w USA badań 25g kiełków brokułu dziennie to ilość wystarczająca w praktyce nowotworowej.
Biały puszek występujący w korzeniowej części świeżych kiełków rzodkiewki, a także brokułu, czy jarmużu, ze względu na swój wygląd (biały meszek), bywają mylone z pleśnią. Są to korzonki boczne – włośniki – element systemu korzeniowego rośliny