Charakteryzuje ją puszysta, lekka struktura, piękny słoneczny kolor oraz delikatny słodkawy posmak. Jest dobrym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin A, E i z grupy B. Kukurydza zawiera barwnik z grupy karotenoidów – zeaksantynę, która ma właściwości przeciwutleniające. Obecność selenu w połączeniu z witaminą E oraz zeaksantyną stanowi ochronę przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka, czyli choroby dotykającej szczególnie osób starszych.Zastosowanie: mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego – chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup.
Waga | 450 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 337 kcal / 1410kJ |
Białko | 5.9 g |
Tłuszcz | 3.0 g |
Węglowodany | 70.5 g |
Błonnik | 7.5g |
Tiamina (wit. B1) | 0.371mg |
Ryboflawina (wit. B2) | 0.100mg |
Nicyna (wit. PP) | 1.32mg |
Wit. B6 | 0.33mg |
Wit. E | 0.30mg |
Fosfor | 127mg |
Żelazo | 3.0mg |
Magnez | 0.33mg |