Powstaje z nasion prosa, rośliny która uprawiana była już w neolicie i ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest niezwykle lekkostrawną kaszą, która nie uczula, nie zawiera glutenu i jako pierwsza zalecana jest małym dzieciom, uczącym się jeść stały pokarm.
Ponadto zawiera mało skrobi, za to charakteryzuje ja bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B6), oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu). Witamina E oraz lecytyna wspomagają pamięć, system nerwowy a także przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Ceniona za swoje właściwości antywirusowe, rozgrzewające, wskazana jest w przeziębieniu, osłabieniu organizmu, zwłaszcza zimą.
Sposób przygotowania: odmierzoną porcję kaszy zalać dwukrotnie większą ilością wody. Gotować bez przykrycia ok. 20 min. na małym ogniu. Podawać na słodko lub słono, w zależności od upodobania. Kasz jaglana doskonale smakuje w obu wersjach.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
Wartość energetyczna | 346 Kcal / 1449kJ |
---|---|
Białko | 10.5 g |
Tłuszcz | 2.9 g |
Węglowodany | 68.4 g |
Błonnik | 3.2 g |
Tiamina (wit. B1) | 0.730mg |
Ryboflawina (wit. B2) | 0.380 mg |
Nicyna (wit. PP) | 2.30mg |
Wit. B6 | 0.75mg |
Wit. E | 0.10mg |
Fosfor | 240mg |
Żelazo | 4.8mg |
Magnez | 0.75mg |