Patak’s Kremowy sos pomidorowy z nutą kolendry w stylu indyjskim Tikka Masala 450 g
Możliwość zakupu w opakowaniu zbiorczym: 6 sztuk.
Kurczak Tikka Masala to danie o indyjskim charakterze, ale brytyjskim rodowodzie. Potrawa została zainspirowana kuchnia indyjską i pakistańską. Kurczak z sosem Tikka Masala należy do przepisów British Indian Restaurant. Tikka Masala to śmietanowy sos z dodatkiem pomidorów oraz orientalnych, aromatycznych przypraw, które dodają mu wyrazistości. Danie podaje się z ryżem lub pitą.
Informacje dla alergików:
produkt może zawierać orzechy i orzeszki ziemne.
Sposób użycia/Zastosowanie:
przepis na 4 porcje Tikka Masala – 450 g piersi z kurczaka,100 g pomidorów cherry, ryż lub chlebki naan. Smaż wszystkie składniki przez 5 minut na niewielkiej ilości oleju. Dodaj sos i gotuj przez 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki będą ugotowane. Podawaj z ryżem lub chlebkami naan.
Składniki:
woda, pomidory (15%), jogurt (z mleka) (6%), pasta pomidorowa (4%), olej rzepakowy, śmietana (z mleka) (3%), skrobia modyfikowana kukurydziana, mielone przyprawy (2%), cukier, suszona cebula, puree z czosnku, puree z imbiru, sól, kwas (kwas mlekowy), ekstrakt z papryki, nasiona kminu rzymskiego, suszony liść kolendry.
Wartość odżywcza
w 100 g: wartość energetyczna: 350 kJ/84 kcal, tłuszcz: 4,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g, węglowodany: 8,4 g, w tym cukry: 4,3 g, białko: 1,4 g, sól: 0,72 g.