Pozyskiwana zwykle z pręcików kukurydzy, zwana maizeną, różni się od mąki kukurydzianej. Ma inną, bardziej miałką strukturą.
Jest ona produktem w stu procentach pochodzenia naturalnego i dzięki temu pozbawiona jest wszelkiego typu sztucznych dodatków, czyli konserwantów. Nie posiada ani smaku ani zapachu, a łącząc maizenę z odpowiednią ilość wody otrzymamy kleik.
Zastosowanie: idealnie nadaje się do zagęszczania sosów czy produktów takich jak budyń, kisiel. Skrobia w przeciwieństwie do mąki nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości białka.
Produkt zawierać może śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
| Waga | 400g |
|---|---|
| Wartość energetyczna | 1479kJ / 353kcal |
| Węglowodany | 88,5g |
| Błonnik | 1,7g |
| Białko | 0,2g |
| Sól | 0,005g |

