o’Sole Sól peklowa 660 g
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
Sól peklowa to specjalnie przygotowana mieszanka soli i azotynów, stosowana do peklowania przetworów mięsnych.Peklowanie to jedna z podstawowych metod konserwowania mięsa, jej efektem jest utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu.
Peklowanie jest też fazą wstępną do wędzenia.
Składniki
– sól NaCI – 99,5%
– azotyn sodu E 250 NaNO2 – 0,5%-0,6%
– substancja przeciwzbrylająca E 536
Wartości odżywcze | w 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 0 kJ / 0 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 99,5 g |
Przygotowanie i stosowanie
Sól peklowa o’Sole polecana jest do domowego wyrobu wędlin.
Peklowanie na mokro: na litr zimnej wody wsypać 60 g soli peklowej, dodać kilka ząbków czosnku, ziele angielskie oraz pieprz. Mięso peklować w tak przygotowanej zalewie – w zależności od masy – od 3 do 7 dni w temperaturze 4-6°C.
Peklowanie na sucho: na 1 kg mięsa użyć 20-23 g soli peklowej. Kawałki mięsa natrzeć dokładnie mieszanką peklującą ze wszystkich stron i peklować od 4 do 7 dni w temperaturze 4-6°C.
Nie do bezpośredniego spożycia
Adres producenta
CENOS Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września