o’Sole Sól peklowa 660 g

o’Sole Sól peklowa 660 g

4.99 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni przed obniżką: 4.99 .

Brak w magazynie

o’Sole Sól peklowa 660 g

Adres firmy
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
Opis produktu
Sól peklowa to specjalnie przygotowana mieszanka soli i azotynów, stosowana do peklowania przetworów mięsnych.Peklowanie to jedna z podstawowych metod konserwowania mięsa, jej efektem jest utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu.

Peklowanie jest też fazą wstępną do wędzenia.

O marce

Składniki
– sól NaCI – 99,5%
– azotyn sodu E 250 NaNO2 – 0,5%-0,6%
– substancja przeciwzbrylająca E 536

Wartości odżywcze w 100 g produktu
Wartość energetyczna 0 kJ / 0 kcal
Tłuszcz 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany 0 g
w tym cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 99,5 g

Przygotowanie i stosowanie
Sól peklowa o’Sole polecana jest do domowego wyrobu wędlin.

Peklowanie na mokro: na litr zimnej wody wsypać 60 g soli peklowej, dodać kilka ząbków czosnku, ziele angielskie oraz pieprz. Mięso peklować w tak przygotowanej zalewie – w zależności od masy – od 3 do 7 dni w temperaturze 4-6°C.

Peklowanie na sucho: na 1 kg mięsa użyć 20-23 g soli peklowej. Kawałki mięsa natrzeć dokładnie mieszanką peklującą ze wszystkich stron i peklować od 4 do 7 dni w temperaturze 4-6°C.

Nie do bezpośredniego spożycia

Adres producenta
CENOS Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września