Sante Skarby Ziemi Chia nasiona szałwii hiszpańskiej 250 g
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Chia (szałwia hiszpańska) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej ceniona przez Inków i Azteków. Nazywana przez Indian “pokarmem dla biegaczy” lub “cudownym ziarnem”.
Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości:
– naturalnie niska zawartość cukru;
– naturalnie nie zawiera soli;
– naturalne źródło białka;
– wysoka zawartość błonnika;
– wysoka zawartość: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu;
– wysoka zawartość: kwasów tłuszczowych Omega-3, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nienasyconych.
Zawarty w nasionach chia kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.**
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.**
** Już 15 g nasion chia spożywanych regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pomoże osiągnąć powyższy efekt zdrowotny.
Nasiona chia są podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajdują zastosowanie jako:
– dodatek do wypieków (pieczywa i ciast);
– dodatek do dań (zup, gulaszu/bigosu, potraw na bazie warzyw);
– dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych (owsianki, musli);
– dodatek do produktów mlecznych (jogurtu, kefiru);
– dodatek do koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych).
Żywność funkcjonalna – Na zdrowie!
Żywność funkcjonalna – to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, pro- i prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.
Wartości odżywcze | w 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 1902 kJ / 456 kcal |
Tłuszcz w tym | 34 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 3 g |
kwasy tł. jednonienasycone | 2,3 g |
kwasy tł. wielonienasycone | 29 g |
Węglowodany | 0,7 g |
w tym cukry | 0,7 g |
Błonnik | 34 g |
Białko | 20 g |
Sól | <0,01 g |
Składniki mineralne: | |
Fosfor | 770 mg (110%)* |
Żelazo | 7,2 mg (51%)* |
Wapń | 735 mg (92%)* |
Potas | 643 mg (32%)* |
Magnez | 307 mg (82%)* |
* % Referencyjnej Wartości Spożycia dla osoby dorosłej. | |
100 g nasion szałwii hiszpańskiej zawiera: 21,92 g kwasu alfa-linolenowego ALA (Omega 3); 2,27 g kwasu oleinowego. |
Przygotowanie i stosowanie
Sposób użycia:
Nasiona chia mają szerokie zastosowanie. Można je spożywać bezpośrednio w całości, zmielone na proszek lub w formie puddingu: namaczając w wodzie, mleku, napojach roślinnych w proporcji: łyżeczka nasion – 4-6 łyżeczek płynu.
Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15 g (3 łyżeczki) dziennie.
Adres producenta
SANTE A. Kowalski sp. j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa