Radix-Bis Płatki gryczane z kaszy białej 250g

5.39 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni przed obniżką: 5.39 .

Płatki gryczane z kaszy białej

Gryka to zboże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Zawartość białka w gryce wynosi ok. 10-18%. Białko to charakteryzuje sięwysoką jakością i według danych, stanowi aż ponad 80% wartości żywieniowej białka jaja kurzego, które uznawane jest za białko wzorcowe o składzie aminokwasowym najbardziej optymalnym dla potrzeb organizmu człowieka. Badania dowiodły, że produkty gryczane dostarczają człowiekowi wystarczającą ilość aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm ludzki nie jest w stanie syntetyzować), aby pokryć na nie w pełni zapotrzebowanie. Tak korzystny skład aminokwasowy wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi oraz podwyższenie „dobrego” cholesterolu HDL. Dodatkowo, białko gryki nie zawiera frakcji glutenu. Powyższe właściwości sprawiają, że gryka i produkty gryczane są zalecane osobom z nietolerancją glutenu.

Gryka zalicza się do węglowodanów złożonych, a zatem podczas trawienia cukry są uwalniane powoli, nie podnosząc gwałtowanie insuliny. Posiadawitaminy z grupy B oraz cenne mikroelementy (magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor). Bogata w flawonoidy, wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny, który odgrywa ważną rolę w zapobieganiu powstawania zmian miażdżycowych oraz procesów nowotworowych.

Ma delikatny, lekko orzechowy smak, znakomita na sypko, stosowana w dietach różnego rodzaju.

Najwartościowsza z kasz, zawiera w sobie bogactwo walorów smakowych i naturalnych składników. Płatki należy zalać wrzącym mlekiem lub wodą, odstawić na 5 min. do zaparzenia. Dodać składniki wg uznania, na słodko lub na słono.

Składniki: Płatki gryczane niepalone

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.

Waga 250 g
Wartość energetyczna 1407kJ/336kcal
Tłuszcz 31g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,58g
Węglowodany 69,3g
W tym cukry 0,7g
Błonnik 5,9g
Białko 12,6g
Sól < 0,01g